FI & EE MVA EE VMVA TLNV-13 TLNVV-20 Vahtivaaran Amanda 

Elma


Syntynyt: 29.09.2011

Lonkat: B/B

Kyynärät: 0/0

Silmät: OK/2018 | OK, micropuncta/2015 | OK/2013

gPRA: ++ terve, ei kantaja

Kilpirauhas- ja maksa-arvot: normaalit

LT 58, ++ laukauskokematon

Agility: 3-luokka

Kasvattaja: Sari Ailunka, Hyvinkää

Elman sukutaulu Koira-netissä


Elma Amanda Manteli, Pohjan Akka, sydänten murskaaja

Kepen jälkeen aloin aika pian haaveilla uudesta schapendoesista. Sopiva pentu löytyi lopulta vuoden etsiskelyn jälkeen Kemijärveltä. Elma teki heti selväksi, että on aito schapendoes ja todellinen tahtonainen. Elman periksiantamattonmuus ja energiamäärä tuli aluksi pienenä järkytyksenä. Varsinkin, kun edellinen pentuni oli ollut maailman helpoin Luna-partacollie.

Elmassa on tasan kaksi vaihdetta: on ja off. Elma tekee kaiken satalasissa, myös nukkumisen. Pentuna se aloitti rallin heti, kun herätyskello aamulla soi. Se paineli kerrostaloasunnon liukasta laminaattilattiaa pitkin liukuen välillä roikkuen housunlahkeissa tai Lunan turkissa. Rallia jatkui koko päivän, kunnes illalla se sujahti sängyn alle ja nukkui siellä seuraavaan aamuun asti täysin liikkumattomana. Mielettömästä energiasta huolimatta Elma ei tuhonnut pentuaikana mitään. Sille riitti omat lelut ja Luna.

Elma astui valtaviin saappaisiin alle vuoden ikäisenä jäädessään lauman vanhimmaksi koiraksi. Hienosti pieni pippuri otti kuitenkin tehtävän vastaan. Elma on meidän koiralauman pomo ja pitää partikset hyvässä ruodussa. Siitä on kuoriutunut aikuisiällä mitä loistavin harrastuskaveri. Se on todella oppivainen ja nöyrä. Tokossa ja agilityssä sille ei ole tarvinnut kuin muutama kerran tehdä toistoja ja se on jo osannut homman. Agilityssä Elma on hieman turhankin kontaktivarma. Pujottelunkin se oppi parissa päivässä, minkä vuoksi omistajalta unohtui eri kulmien opettaminen ja niitä on saatu hioa jälkikäteen paljon.

Elman päälaji on agility. Tokoa on treenattu nuorempana ALO liikkeiden verran. Elma on myös käynyt tutustumassa lampaisiin ja osoittanut taipumuksia tähänkin lajiin. Näyttelyissä Elma on käynyt harvakseltaan. Pienen kokonsa vuoksi menestystä on tullut vaihtelevasti. Elma on myös luonnetestattu. Tyhmänä ilmoitin Elman omalla treenikentällä pidettävään testiin. Elma kävi koko testin ajan ylikierroksilla, koska luuli pääsevänsä agilityyn. Tuomari tulkitsi ylikierrokset lieväksi hermostuneisuudeksi. Laukauspelottomuudesta laukausvarma Elma sai tulokseksi laukauskokematon, koska haukkui koko testin ajan. Muuten testin tulokset kuvaavat Elmaa hyvin.

Arjessa Elma on helppo. Sen voi ottaa mukaan minne vain. Se osaa myös rauhoittua paikassa kuin paikassa. Näyttelykehän laidalla tai agilitykisoissa se ottaa mielellään pienet torkut sylissä. Elma on sydämellinen ja on saanut monen vähemmän koirista pitävänkin ihastumaan itseensä. Hyvänä esimerkkinä mainittakoon oman isäni. Elmalla on pieni pilke silmäkulmassa eikä sen kanssa ole ikinä tylsää.